Czosnek, będący kluczowym składnikiem medycyny naturalnej, pomaga w walce z przeziębieniem, wspiera leczenie alergii, bólu zęba, a nawet cukrzycy. Jego niskokaloryczność i bogactwo w przeciwutleniacze sprzyjają zdrowiu i urodzie, pomagając również w procesie odchudzania. Liść laurowy, z kolei, działa korzystnie na układ pokarmowy, łagodzi zapalenia i chroni przed chorobami serca, a także wspomaga regulację poziomu glukozy i cholesterolu.
Napar z czosnku i liścia laurowego, szczególnie polecany podczas przeziębienia, stanów zapalnych, bólów mięśni czy profilaktycznie dla wzmocnienia odporności, przygotowuje się z 2 ząbków czosnku, 3 suszonych liści laurowych i 500 ml wody.
Gotuje się wodę, dodaje liście laurowe, gotuje przez 3 minuty, a następnie dodaje czosnek. Po zaparzeniu i przecedzeniu, herbatę można posłodzić miodem. Zaleca się picie dwóch filiżanek dziennie przez dwa tygodnie, z przerwą siedmiodniową w razie przedłużenia kuracji.