Oto idealny, naturalny lek, kiedy przytrafi się zapalenie oskrzeli, płuc oraz kaszel – wiosną jest pod ręką za darmo, a służyć może przez cały rok!

Poza przypadkiem zapalenia oskrzeli i kaszlu sprawdzi się także u osób z astmą. Pomoże także, kiedy występują problemy jelitowe.

Syrop, bo to o nim mowa, zawiera witaminy i składniki odżywcze potrzebne organizmowi, ponadto pomaga przy stanach zapalnych oraz przy bólu gardła. Jego bazą jest mniszek, prawie całe jego liście. Roślinę tę można napotkać wiosną i przygotować z niej prosty, a przy tym efektywny lek.

Syrop z mniszka to sposób na walkę z astmą, zapaleniem oskrzeli, płuc, kaszlem, polecany jest także osobom borykającym się z problemami trawiennymi. Ze względu na zawarte w sobie witaminy i składniki odżywcze wpływa także na stany zapalne, wspiera ogólną odporność.

Właściwości syropu z mniszka lekarskiego

  • usuwa kaszel
  • wzmacnia odporność
  • leczy stany zapalne jamy ustnej
  • pomaga przy zapaleniu płuc i oskrzeli
  • daje ulgę przy problemach trawiennych
  • pomaga przy biegunkach i problemach jelitowych
  • pomaga przy przeziębieniu i wirusach
  • pomaga przy bólu gardła.

Składniki na domowy syrop:

  • kwiat mniszka lekarskiego
  • 1,5 kg cukru pudru, trzcinowego lub miodu agatowego
  • liście cynamonu

Przygotowanie

Zbierając mniszek lekarski na syrop, należy pamiętać, że robi się to w bezpiecznych miejscach, z dala od dróg. Dobrą porą na zebranie będzie po deszczu – mniszek jest rośliną, której nie należy myć, by mogła zachować składniki odżywcze.

Przygotowanie syropu jest proste – mniszek należy wymieszać z liśćmi cynamonu i układać z jedną filiżankę, mniejszą albo większą. Najpierw wymieszane rośliny, na nie cukier i czynności te powtarza się do momentu, kiedy pojemnik będzie pełen. Należy zwrócić uwagę, by ostatnią warstwą był cukier.

Następnie na przygotowane naczynie nałożyć celofan, przebić go w kilku miejscach na górze i zapiąć na gumkę. Pojemnik odstawić na parapet w osłonecznionym miejscu, pozostawić w nim do fermentacji przez 2-3 tygodnie. Podczas tego procesu cukier przekształci się w syrop, a rośliny będą znajdować się w górnej części pojemnika.

Rośliny trzeba dwu- lub trzykrotnie w ciągu dnia wycisnąć z powrotem do syropu, to zapobiegnie pleśni i wystąpieniu niewystarczającego wypłukania.

Po dwóch tygodniach syrop można odlać. Dobrze wyciśnięty, z zachowanymi składnikami odżywczymi, należy przelać do szklanek i przechowywać w lodówce.

Pojawiający się na dnie szklanki osad będzie naturalny, syrop można jeszcze raz przefiltrować. Dawkowanie: dorośli 1 łyżeczkę trzy razy dziennie, dzieci połowę tej dawki. Przechowywać od pół roku do roku. Na zdrowie!

error: Treść zabezpieczona !!