Oto idealny, naturalny lek, kiedy przytrafi się zapalenie oskrzeli, płuc oraz kaszel – wiosną jest pod ręką za darmo, a służyć może przez cały rok!
Poza przypadkiem zapalenia oskrzeli i kaszlu sprawdzi się także u osób z astmą. Pomoże także, kiedy występują problemy jelitowe.
Syrop, bo to o nim mowa, zawiera witaminy i składniki odżywcze potrzebne organizmowi, ponadto pomaga przy stanach zapalnych oraz przy bólu gardła. Jego bazą jest mniszek, prawie całe jego liście. Roślinę tę można napotkać wiosną i przygotować z niej prosty, a przy tym efektywny lek.
Syrop z mniszka to sposób na walkę z astmą, zapaleniem oskrzeli, płuc, kaszlem, polecany jest także osobom borykającym się z problemami trawiennymi. Ze względu na zawarte w sobie witaminy i składniki odżywcze wpływa także na stany zapalne, wspiera ogólną odporność.
Właściwości syropu z mniszka lekarskiego
- usuwa kaszel
- wzmacnia odporność
- leczy stany zapalne jamy ustnej
- pomaga przy zapaleniu płuc i oskrzeli
- daje ulgę przy problemach trawiennych
- pomaga przy biegunkach i problemach jelitowych
- pomaga przy przeziębieniu i wirusach
- pomaga przy bólu gardła.
Składniki na domowy syrop:
- kwiat mniszka lekarskiego
- 1,5 kg cukru pudru, trzcinowego lub miodu agatowego
- liście cynamonu
Przygotowanie
Zbierając mniszek lekarski na syrop, należy pamiętać, że robi się to w bezpiecznych miejscach, z dala od dróg. Dobrą porą na zebranie będzie po deszczu – mniszek jest rośliną, której nie należy myć, by mogła zachować składniki odżywcze.
Przygotowanie syropu jest proste – mniszek należy wymieszać z liśćmi cynamonu i układać z jedną filiżankę, mniejszą albo większą. Najpierw wymieszane rośliny, na nie cukier i czynności te powtarza się do momentu, kiedy pojemnik będzie pełen. Należy zwrócić uwagę, by ostatnią warstwą był cukier.
Następnie na przygotowane naczynie nałożyć celofan, przebić go w kilku miejscach na górze i zapiąć na gumkę. Pojemnik odstawić na parapet w osłonecznionym miejscu, pozostawić w nim do fermentacji przez 2-3 tygodnie. Podczas tego procesu cukier przekształci się w syrop, a rośliny będą znajdować się w górnej części pojemnika.
Rośliny trzeba dwu- lub trzykrotnie w ciągu dnia wycisnąć z powrotem do syropu, to zapobiegnie pleśni i wystąpieniu niewystarczającego wypłukania.
Po dwóch tygodniach syrop można odlać. Dobrze wyciśnięty, z zachowanymi składnikami odżywczymi, należy przelać do szklanek i przechowywać w lodówce.