Czy możliwe jest zatem dodatkowe zwiększenie jego właściwości? Okazuje się, że tak i to w niesamowicie prosty sposób, dodając do niego jedynie dwa składniki. Są nimi jabłko oraz goździki, które przyspieszają działanie czosnku i potęgują jego prozdrowotny wpływ, m.in. na układ oddechowy czy stany zapalne.
Dodatkowym atutem jest to, że składniki te niwelują wyrazisty i dla niektórych nieprzyjemny smak czosnku. Często ktoś rezygnuje z jego spożywania właśnie tylko ze względu na nieznośny aromat, a dzięki temu połączeniu każdy może skorzystać z jego właściwości.
Czosnek pokrój drobno, przełóż do miski i zalej niewielką ilością wody.
Odstaw na minimum 15 minut.
Następnie pokrój jabłko w kostkę i przełóż do garnka.
Zalej je wodą i dodaj porcję goździków.
Całość zagotuj, a następnie odstaw do ostygnięcia na czas mniej więcej 5 minut.
Po tym czasie dodaj wodę z czosnkiem. Przykryj i odstaw na 10 minut do zaparzenia.