Przygotujemy pomidory i czosnek. Ja to robię po prostu myjąc pomidory. Kroję na połówki lub ćwiartki. Czosnek podzielić na ząbki. Posprzątajmy. Pomidory i czosnek zmiel razem w młynku lub zmiksuj za pomocą blendera zanurzeniowego. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotujmy słoiki. Muszą być czyste i wysterylizowane, ja po prostu sterylizuję je w kuchence mikrofalowej. Wkładamy mieszaninę do słoików. Zamknąć suchymi pokrywkami i umieścić w ciemnym, chłodniejszym pomieszczeniu. nie zamrażamy. Czosnek i sól są dobrymi konserwantami.
Smak jest bardzo wyraźny i dobry. Nie ma znaczenia, czy do tej ilości soli i czosnku dodamy 2 kg pomidorów. Jeśli mieszanina wydaje się rzadka, nie martw się. W miseczkach mieszanka pomidorowa gęstnieje jeszcze bardziej. Znakomicie smakuje np. do makaronów.