Ten przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie, jest szczególnie lubiany przez dzieci.
Zbieraj mniszek lekarski bez łodyg, najlepiej wcześnie. Rozłóż kwiaty na dużym stole, by mogły nieco więdnąć i pozwolić owadom opuścić płatki. Przenieś je potem do dużego garnka, dodaj pokrojone w plastry cytryny i pomarańcze (najlepiej ekologiczne, ze skórką) i zalej całość dwoma litrami wody.
Gotuj na kuchence – niech mikstura się zagotuje, a potem bulgocze przez 30-40 minut. Po zdjęciu z ognia, pozostaw do zaparzenia na 24 godziny.
Przecedź ostudzoną miksturę przez ściereczkę, dodaj cukier i zagotuj ponownie. Gotuj przez 2-3 godziny, do osiągnięcia pożądanej gęstości miodu, mieszając od czasu do czasu. Uważaj, aby mieszanka się nie skarmelizowała.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, przetransportuj miód do czystych, wysterylizowanych słoików. Natychmiast zamknij je szczelnie i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.