Mleczna pianka – Przepis na Sernik na Zimno z Galaretką i Truskawkami

Przepis na Sernik na Zimno z Galaretką i Truskawkami

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=8xOx0suN8IU

Składniki:

  • 100-150 g herbatników
  • 3 galaretki truskawkowe (3 x 75 g)
  • 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 300 g truskawek

Sposób Przygotowania:

Rozpuść 3 galaretki truskawkowe zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga to zagotowania wody i rozpuszczenia proszku galaretki w gorącej wodzie. Pozostaw do ostygnięcia, ale upewnij się, że galaretka nie stężeje całkowicie.

W dużej misce wymieszaj 500 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego z przestudzoną galaretką. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Na dno formy (np. tortownicy) ułóż warstwę herbatników, aby pokryły całe dno.

Umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki 300 g truskawek. Rozłóż je równomiernie na warstwie herbatników. Wylej masę mleczno-galaretkową na herbatniki i truskawki, tak aby pokryły całą powierzchnię. Wstaw formę do lodówki na kilka godzin, aż masa dobrze się schłodzi i stężeje.

Twój pyszny sernik na zimno z galaretką i truskawkami jest gotowy do podania! Ten deser jest idealny na letnie dni i z pewnością zachwyci Twoich gości. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!