Odkryj moc mniszka lekarskiego: Przepis leczniczy, który pomaga w problemach z trzustką, reguluje nadciśnienie i detoksykuje krew.

Mniszek lekarski jest źródłem kluczowych witamin i minerałów, w tym witaminy B6, tiaminy, ryboflawiny, witaminy C, żelaza, wapnia, potasu, cynku, magnezu i kwasu foliowego.

Posiada właściwości moczopędne, wspiera funkcjonowanie nerek, sprzyja wydzielaniu żółci i detoksykacji wątroby, obniża poziom cholesterolu i łagodzi alergie. Popularne są przepisy na herbatę, syrop czy miód z mniszka lekarskiego, ale istnieje też niezwykły przepis na wino z tego zioła, które obniża ciśnienie krwi i wspomaga trzustkę oraz trawienie.

Eliksir zdrowia o wiosennym aromacie to wino z mniszka, znane naszym przodkom. Wspomaga ono trawienie, łagodzi problemy z trzustką i żołądkiem, a niektórzy przypisywali mu nawet magiczne właściwości. Jest to domowy napój o zapachu żółtych kwiatów, który poprawia nastrój i zdrowie.

Pamiętaj, że mniszek to również eliksir piękna i młodości, idealny dla ukochanej osoby. Zaleca się spożywanie 100-150 ml wina z mniszka dziennie, najlepiej przed posiłkami.

Przepis podstawowy wymaga:

  • Sfermentowany korek
  • 5-litrowy pojemnik
  • 2 cytryny
  • 1,5 l kwiatów mniszka lekarskiego
  • 4 l wody
  • 2 pomarańcze
  • 1,25 kg cukru
  • 15 g drożdży

Oczyszczone kwiaty mniszka, bez spłukiwania, umieszcza się w garnku z pokrojonymi w plasterki cytrynami i pomarańczami. Zalewa się to 4 litrami gorącej wody, przykrywa i zaparza przez dzień. Przecedzony ekstrakt przekłada się do pojemnika, dodaje cukier i drożdże, a następnie fermentuje przez 3 miesiące. Wino jest gotowe, gdy się wyklaruje.

Wino na problemy trawienne i z trzustką:

Potrzebne składniki:

  • 1 litr białego wina
  • Korzeń mniszka lekarskiego

Pokruszony korzeń zalewa się winem i maceruje przez 14 dni. Po przecedzeniu przechowuje się w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wino do oczyszczania krwi i na nadciśnienie:

Składniki:

  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 2 l kwiatów mniszka lekarskiego
  • 2 l wody
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru
  • 2,5 cm korzenia imbiru
  • ½ łyżki drożdży piwnych
  • ½ kromki chleba żytniego

Woda zalewa kwiaty w emaliowanym garnku. Po 3 dniach dodaje się cukier, skórkę pomarańczy, cytrynę, imbir, gotuje przez pół godziny, a następnie dodaje drożdże i chleb, odstawiając na 2 dni. Po przefiltrowaniu wino dojrzewa przez 2 miesiące, a potem butelkuje się je.

error: Treść zabezpieczona !!