Znalazłem doskonały przepis na miękkie naleśniki z cukinią. Idealny na szybki obiad lub kolację. Minuta na patelni i gotowe.

Naleśniki te są niezwykle miękkie, aromatyczne i mają doskonały smak. Dodatek cukinii sprawia, że pozostają one soczyste i delikatne przez długi czas. Doskonałe na szybki obiad bądź sycącą kolację dla całej rodziny!

Potrzebujesz:

  • cukinia – 500 g;
  • jajka – 2 szt.;
  • starty ser – 120 g;
  • szczypiorek i ulubione zioła
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • śmietana 30% – 3 łyżki;
  • mąka – 4 łyżki

Przygotowanie:

Umyj cukinie, zetrzyj na tarce i trochę posól. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.

Odciśnij cukinię z soku i wymieszaj z jajkami. Dodaj także ser, przyprawy, posiekane zioła, czosnek i mąkę, wymieszaj.

Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny i wymieszaj. Z tej ilości składników otrzymasz aż 4 duże naleśniki.

Piecz je na małym ogniu, na patelni z dodatkiem oleju roślinnego i pod przykrywką.

Podawaj na ciepło lub na zimno, posmarowane np. masłem lub oliwą czosnkową. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!