Nalewka z imbiru – 4 składniki i gotowe. Sprawdzony przepis – na bóle głowy i bóle stawów.

Zainteresowanie imbirem nieustannie rośnie. Co ciekawe, wiąże się to nie tyle z jego walorami smakowymi i wykorzystaniu w kuchni, ale głównie z uwagi na cenne właściwości leczniczych, jakie mu się przypisuje.

W obliczu panujących wirusów, dbałości o zdrowie oraz poszukiwaniu naturalnych źródeł witamin, roślina ta staje się niezwykle cennym lekarstwem. Moc imbiru była doceniana już tysiące lat temu.

W medycynie domowej, korzeń rośliny wykorzystywali chociażby Chińczycy, Hindusi czy Tybetańczycy. Nic dziwnego, bowiem jak udowadniają badania, imbir zawiera w sobie mnóstwo wartościowych witamin.

Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę C, A, K, E czy takie pierwiastki jak fosfor, wapń, potas i żelazo. Ponadto, swój charakterystyczny smak, imbir zawdzięcza m.in. olejkom eterycznym, które działają przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie.

Imbir sprawdza się jako naturalny środek na wzmocnienie odporności, jednocześnie poprawia krążenie, stymuluje układ trawienny. Ponadto dobrze radzi sobie ze wzdęciami, działa moczopędnie, niweluje obrzęki. W czasie przeziębień działa rozgrzewająco oraz przeciwgorączkowo.

Podsumowując, jest to roślina o niezwykle uniwersalnym działaniu, zarówno ochronnym, jak i przeciwdziałającym skutkom bakterii czy wirusów. Imbir warto spożywać często, ale z rozwagą.

Jednym ze sprawdzonych sposobów jest nalewka imbirowa. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i każdy może przyrządzić ją w domu…

error: Treść zabezpieczona !!