Nalewka z imbiru – 4 składniki i gotowe. Sprawdzony przepis – na bóle głowy i bóle stawów.

Wystarczy kilka składników:

  • miód
  • sok z cytryny
  • brandy 600 ml
  • korzeń imbiru (ok. 300 g)

Przygotowanie nalewki trwa dość długo, ale zachowanie procesu jest niezwykle kluczowe. Początkowo należy obrać imbir i pokroić na plastry. Umieścić kawałki imbiru w słoiku i zalać alkoholem. Naczynie należy schować w ciemnym, chłodnym miejscu.

Po upływie 2 tygodni można odcedzić imbir. Do mieszanki następnie dodajemy łyżkę miodu oraz sok z wyciśniętej cytryny. Wszystko mieszamy i gotowe.

Tak przygotowaną nalewkę można spożywać 3 razy dziennie przed posiłkami. Maksymalna dawka na raz to jedna łyżeczka.

W przypadku nagłego bólu głowy lub osłabienia można sięgnąć po dodatkową dawkę. Jeśli jednak problemy zdrowotne utrzymują się dłużej, należy bezwzględnie udać się do poradni lekarskiej.

Jeśli ktoś nie lubi spożywać alkoholu, alternatywnie może przygotować herbatkę z imbiru. Wystarczy zastąpić brandy wodą, a co najważniejsze, napar można wypić jeszcze tego samego dnia! Wystarczy do gotującej wody dodać pokrojony w kawałkach imbir, trzymać na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Jak przestygnie, należy dodać łyżkę miodu oraz sok z cytryny. Taką herbatę można spożywać co kilka dni. Na zdrowie!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!