Będziemy potrzebować cebulę, bogatą w witaminy A i C, znaną z właściwości leczniczych przy chorobach układu oddechowego, zapaleniu oskrzeli, kaszlu czy grypie. Dołączymy do niej miód, działający jak antybiotyk, i cytrynę – silny antyoksydant o właściwościach antybakteryjnych i przeciwwirusowych.
Składnikiem, który znakomicie wzbogaca tę mieszankę, jest imbir. Znany z właściwości wzmacniających odporność, pomaga również przy kaszlu, przeziębieniach, a także nudnościach i wymiotach. Goździki, które wzmocnią działanie środka, są doskonałe do leczenia płuc, kaszlu, przeziębienia i grypy. Mają także właściwości łagodzące ból i ułatwiają oddychanie.
Zacznij od oczyszczenia cytryny sodą oczyszczoną, umieść ją w wodzie i pozostaw na 10 minut, a następnie opłucz. Cebulę kroimy na pół i wbijamy w nią goździki. Imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut pod przykryciem.
Następnie pozostawiamy do ostygnięcia, dosładzamy miodem i pijemy kilka razy dziennie. Środek pomoże przy infekcjach dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, bólu gardła i zatkanych drogach oddechowych.
A teraz bonus: hiszpańska metoda na owady z użyciem cebuli i goździków. W Hiszpanii, gdzie upał i wilgotność powodują plagę owadów, stosuje się cebulę z wbitymi w nią goździkami jako odstraszacz.
Ta mieszanka olejków eterycznych jest bardzo skuteczna w odganianiu much, muszek i komarów. Cebulę z goździkami można powiesić w oknie lub położyć na blacie kuchennym.