Na początek będziemy potrzebować intensywniejszego nawożenia naszych warzyw. Dobrze byłoby zatem przygotować najpierw konewkę o pojemności 10 litrów wypełnionej gorącą wodą. Potrzebne będzie nam także 80 g sody oczyszczonej.
Trzecie nawożenie nie będzie już musiało być tak intensywne, ale zostanie wzbogacone w cenny jod. Do jego przygotowania będziemy potrzebować taką samą ilość wody oraz 60 g sody i 3 kropel jodu. Aby nawóz zadziałał najlepiej, należałoby przygotować go na świeżo. Roztwór jest gotowy do wykorzystania zaraz po jego zrobieniu.
Najlepiej byłoby nawozić ogórki przez pierwsze dwa tygodnie po posadzeniu. Później należy zrobić 14 dni przerwy. Po tym czasie przychodzi pora na kolejne nawożenie. Dzięki temu nasza roślina będzie zdecydowanie obficiej kwitnąć.
Jeżeli chodzi o trzecie nawożenie, należy przeprowadzić je wtedy, gdy zaczną formować się pierwsze owoce. To doprowadzi również do dłuższego owocowania. Aby można było mówić o satysfakcjonujących efektach, należy pamiętać o systematycznym stosowaniu nawozu.