Składniki:
Przygotowanie:
Zagotuj wodę. Obierki z cebuli zalej gorącą wodą. Przykryj, aby się zaparzyły i nie odkrywaj, do czasu, aż ostygną. Następnie odcedź, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj. Odstaw na całą noc. Następnego dnia nawóz jest już gotowy do użycia, ale należy go jeszcze rozcieńczyć z wodą. Rozcieńczaj w proporcji 1:1.
Składniki:
Wykonanie:
Skorupki jajek zmiel na gładką masę. Najlepiej użyć do tego blendera ręcznego. Odłóż. Ryż włóż do pojemnika blendera, dolej wody i mieszaj, aż do momentu, kiedy ryż połączy się z wodą w gładką masę.
Powstałą ciecz przecedź przez sitko do podlewaczki. Dodaj 3 łyżeczki zmielonych skorupek z jajek, wymieszaj i odstaw na około 30 minut w ciemne miejsce. Po tym czasie mieszanka jest gotowa do użycia. Nadaje się świetnie jako nawóz do korzeni roślin doniczkowych. Najlepsze efekty otrzymamy stosując go raz w tygodniu.
Powodzenia!