Skórkę z banana należy wysuszyć na słońcu. Kiedy już stwardnieje, należy ją posiekać. Zagotuj 200 ml wody i zaparz w niej łyżeczkę suszu. Kiedy mikstura ostygnie, podlej nią korzenie storczyka.
Pokrojoną skórkę z banana ususz przy pomocy piekarnika. Pamiętaj aby układać ją miąższem do góry. Kiedy skórka będzie już chłodna, zmiel ją na proszek. Możesz użyć w tym celu blendera lub rozdrobnić ją przy pomocy zwykłego wałka.
Dwie skórki z banana zalej dwoma litrami wody. Odstaw na dwa dni, następnie odcedź. W tym celu możesz użyć na przykład gazy. Następnie rozcieńcz z wodą w stosunku 1:1 . Tak przygotowaną nalewką podlej korzenie.
Skórka z banana przyda się nie tylko jako nawóz. Ciekawym sposobem na poprawienie wyglądu kwiatów jest pocieranie nią liści. Stają się one wówczas błyszczące i łatwiej będą przyswajać substancje odżywcze.