Znika w mgnieniu oka. Łatwe i szybkie ciasto do przygotowania.

Przepis na to smaczne ciasto został znaleziony niedawno, ale muszę przyznać, że zaskoczyło mnie jakie jest pyszne!

Jego zrobienie to 15 minut, nie wymaga pieczenia i zrobisz je ze składników, które najprawdopodobniej masz w szafce w kuchni.

Składniki:

  • 5 łyżek cukru
  • 150 gram czekolady
  • 1 litr mleka
  • 325 ml śmietany kremówki
  • 100 gram kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 gram cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowy
  • masło bądź margaryna

Przygotowanie:

Szykujemy formę, którą wykładamy papierem do pieczenia.

Zaczynamy od pierwszego kremu. 500 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy kaszę mannę oraz cukier waniliowy. Mieszamy. Masa musi się zagotować i zgęstnieć. Następnie wlewamy do formy i studzimy w lodówce.

Przechodzimy do robienia drugiego kremu. Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy cukier oraz budyń. Czekamy aż masa zagotuje się i zgęstnieje. Czekamy aż budyń będzie w temperaturze pokojowej.

Bierzemy miskę, dodajemy do niej masło bądź margarynę i miksujemy. Masło trzeba ubić. Masło pod wpływem miksowania stanie się jaśniejsze. Odmierzamy 250 ml śmietany kremówki. Następnie dodajemy na przemiennie po łyżce budyniu oraz niewielkiej ilości śmietany kremówki i miksujemy.

Powtarzamy ten krok do momentu wykorzystania wszystkich składników. Wylewamy na wcześniej przygotowaną formę z kremem z kaszy manny.

Ostatnim krokiem to wykorzystanie 75 ml śmietany, która nam została. Podgrzewamy ją, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia.Tak przygotowaną polewę wylewamy na górę ciasta. Teraz tylko na 2 godziny do lodówki, aby ciasto stężało.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!