Domowy przepis na leczniczą herbatę Imbirową dzięki której nie zachorowałem od ponad roku.
Na rynku mamy dostęp do niezliczonej liczby herbat, naparów i ziół. Każdy o innym zastosowaniu i przeznaczeniu. Pośród ich wszystkich wyodrębnia się jeden szczególny, który w wyjątkowy sposób działa na nasze zdrowie i odporność.
Herbata imbirowa znana jest znana od pokoleń. Niezwykłe właściwości imbiru stosowane były od tysiącleci w Azji a z czasem został rozsławiony po całym świecie, Jest używany w różnych obszarach farmakologii oraz medycyny między innymi w dietetyce, profilaktyce przeciw nowotworowi.
Jego specjalne właściwości antyseptyczne leczy stany zapalne, oraz efektywnie wpływa na walkę z pasożytami. Napar dostarcza wiele wartościowych składników odżywczych.
Znajdziemy w niej znaczące ilości witaminy C, magnezu, wapniu i kwasu askorbinowego. Imbir wspiera również usuwanie toksyn znajdujących się w wątrobie. Regularne spożycie zapobiega przed przeziębieniami, astmą i chorobami serca. Sprawdza się świetnie w wspieraniu diety odchudzającej dzięki czynnikom pobudzającym układ trawienny i metabolizm.
Przepis, który przygotowaliśmy dla Państwa działa w szczególności na grypę i przeziębienia. Przepis sprawdził się już u wielu osób, które potwierdzały lecznicze działanie herbaty zastępując standardowe lekarstwa z aptekarskich półek.
Szczególne właściwości herbaty imbirowej:
- uwydatnia krążenie krwi
- usuwa toksyny z wątroby
- zmniejsza ryzyko udaru
- niszczy komórki rakowe i wolne rodniki
- jest źródłem cennych witamin i minerałów
Składniki:
- szklanka zagotowanej, gorącej wody
- dwie/ trzy łyżki miodu
- ćwierć łyżeczki sproszkowanego imbiru
- dwie łyżeczki mleka kokosowego
- ćwierć łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Imbir i kurkumę zalewamy do kubka zagotowaną wodą. Do naparu dodajemy mleko kokosowe. Czekamy około 10 minut aby składniki dobrze się zajadły Po ostygnięciu herbaty dodajemy miód. Pamiętajmy że miód w zbyt gorącym napoju traci swoje właściwości.
Napar jest gotowy do spożycia. Możemy dodać do niego cytryny dla wzbogacenia smaku. Napar najlepiej pić jeden raz dziennie rano aby dostarczyć witamin i wszystkich leczniczych właściwości na cały dzień.