Pyszny orzechowiec prosty w przygotowaniu. Wszyscy są zachwyceni jej smakiem. Na pewno zrobię na święta
Ten orzechowiec jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga żadnych składników, których nie miałabyś w domu, a przede wszystkim jest przepyszny.
Jeśli lubisz piec, konicznie go wypróbuj. Jeśli jesteś początkującym adeptem sztuki cukiernictwa, tym bardziej powinnaś spróbować zrobić to ciasto. Na pewno tak udany początek zachęci Cię do dalszych prób.
Składniki na ciasto:
- jajka – 2 sztuki
- cukier – 80 gramów
- olej – 50 mililitrów
- pokruszone biszkopty – 100 gramów
- orzeszki ziemne – 100 gramów
- proszek do pieczenia – jedna łyżeczka
Składniki na krem:
- 3 żółtka jajek
- cukier – 5 łyżeki
- budyń waniliowy – 2 opakowania
- mleko – 700 mililitrów
- masło – 100 gramów
- śmietanka 30% – 300 mililitrów
Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj 40 gramów cukru i utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj do nich olej, orzeszki, biszkopty i proszek do pieczenia. Odstaw. Do białek dodaj pozostałe 40 gramów cukru, ubij na miękką pianę, a następnie dodaj je do powstałej z żółtek masy.
Delikatnie wymieszaj. Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 40×28 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wylej do niej masę na ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw do niego ciasto i piecz je około 10 minut. Możesz nakłuć ciasto w celu sprawdzenia czy jest odpowiednio upieczone, zanim je wyciągniesz.
W tym czasie zagotuj 500 mililitrów mleka, a jego pozostałą część wymieszaj z żółtkami, cukrem i budyniem w proszku. Do gotującego się mleka przelej powstałą masę i gotuj na małym ogniu często mieszając, aż powstanie gęsty krem.
Stopniowo dodawaj do mleka roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Ostudź masę. Kiedy wyjmiesz już ciasto z piekarnika ostudź je i przekrój na dwie części.
Dolną część posmaruj przygotowanym kremem i przykryj ją górną częścią ciasta. Ubij śmietankę, jeżeli chcesz aby ciasto było słodsze dodaj do niej cukru waniliowego, a następnie posmaruj nią wierzch orzechowca.