Jedz go regularnie a zauważysz różnicę: Niedrogi owoc, który obniża poziom cholesterolu.
Jabłko – owoc który czyni cuda!
Cholesterol potrafi zasiać niemałe spustoszenie w organizmie. Dopiero od niedawna znany jest jego negatywny wpływ na zdrowie. Szczęśliwie z roku na rok wzrasta świadomość na temat jego szkodliwości i coraz więcej osób stara się zapobiegać jego nagromadzeniu!
Wybór jest prosty – albo zmiana stylu życia oraz odżywiania, albo miażdżyca prowadząca do zwiększonego ryzyka wystąpienia zawału serca lub udaru! Warto regularnie badać poziom cholesterolu w organizmie. Badanie, zwane lipidogramem, pozwala na kontrolę poziomu „złego” cholesterolu oraz pozostałych parametrów.
Odpowiednio wczesne wykrycie nadmiaru cholesterolu we krwi pozwala na szybką reakcję. Początkowo wystarczy zmiana nawyków, a wśród nich dodanie do diety… jabłka!
Jak jabłko wpływa na poziom cholesterolu?
Badania wykonane przez amerykańskich naukowców wykazały, że zjedzenie dwóch jabłek dziennie wpływa na zmniejszenie poziomu „złego” cholesterolu. W trakcie badań wybrana grupa osób codziennie spożywała po 2 owoce.
Porównanie poziomu cholesterolu przed i po wprowadzeniu jabłek do diety wykazało, że poziom cholesterolu się zmniejszył. Za sukcesem stoją zawarte w jabłku polifenole oraz pektyny. Blokują one wchłanianie „złego” cholesterolu do krwi i tym samym zmniejszają jego ilość w krążeniu.
Dlaczego warto sięgnąć po jabłka?
Właściwości zmniejszające cholesterol to tylko jedna z korzyści, jakie kryje w sobie ten niepozorny owoc. Poleca się je również osobom chorującym na nadciśnienie, ponieważ usuwa ono nadmiar wody oraz soli z organizmu. Dodatkowo jest bogatym źródłem żelaza, które wchodzi w skład hemoglobiny.
Zalecane jest jego spożycie po utracie krwi. Poza tym jabłka wspomagają pracę układu pokarmowego, stymulując produkcję soku żołądkowego (odpowiedzialne za to są kwasy organiczne) oraz usuwając toksyny.