Jest to procedura prosta do zastosowania, która umożliwi Ci korzystanie z wyjątkowego smaku owoców z Twojego sadu przez całą zimę. Doświadcz tego osobiście!
Kluczowym elementem jest zebranie świeżych, nienaruszonych owoców. Muszą one być w pełni zdrowe.
Umieść zebrane owoce w sitku i dokładnie przepłucz je w chłodnej wodzie kilka razy. Następnie przygotuj sterylne słoiki o pojemności 1.5 litra.
Przetransportuj owoce do słoika i wypełnij go aż do góry.
Kiedy owoce znajdują się już w słoikach, zalej je gorącą wodą. Następnie przelej tę wodę do garnka i gotuj aż do momentu zagotowania. W międzyczasie dodaj do każdego słoika dwie łyżki cukru pudru.
Następnie napełnij słoiki ponownie przegotowaną wodą. Dokładnie zamknij pokrywki i owiń słoik kocem, aby pozwolić mu ostygnąć.