Zacznijmy od drożdży: Drożdże suche wymieszaj z łyżką cukru i 2 dl ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować i podwoiły swoją objętość. W większej misce połącz resztę mleka z jajkami, żółtkami i pozostałym cukrem.
Wmieszaj rum oraz olej. Następnie, stopniowo dołączaj mąkę, szczyptę soli i skórkę z cytryny, ciągle mieszając. Uformuj z ciasta miękką masę, posyp mąką i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Ciasto wyłóż na drewnianą deskę posypaną mąką, aby nie kleiło się. Daj mu chwilę odpocząć. Rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki posypanej mąką wykrawaj koła o średnicy około 8 cm. Pozostaw je, aby nieco wyrosły.
W garnku rozgrzej obfitą ilość oleju. Wrzucaj koła ciasta, wcześniej zrobiwszy w nich palcem otwór na dżem lub marmoladę. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Gotowe pączki umieść na serwetce, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp pączki cukrem pudrem, a w zagłębienia nałóż łyżkę ulubionego dżemu, marmolady lub musu owocowego. Jeśli chcesz, możesz również udekorować pączki bitą śmietaną lub startą czekoladą.