Stół bez nich nie istnieje długo: Paluszki z twarogu, przekąska, której nikt się nie oprze.

Twarogowe paluszki to przekąska wszechstronna, idealna do zup, herbaty, sałatek, a nawet mięsa, stanowiąca ciekawą alternatywę dla chleba czy bułek.

Podawane są od jakiegoś czasu zamiast tradycyjnego pieczywa. W przypadku przygotowywania deseru z twarogu, możesz wzbogacić ciasto dodając cukier, a nawet cukier waniliowy. Te paluszki można również serwować z różnymi dodatkami: masłem, pastą do smarowania, dżemem, mlekiem skondensowanym lub sosem według wyboru.

Składniki na paluszki twarogowe:

  1. 60 g masła
  2. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  3. 250 g twarogu
  4. 100 g twardego żółtego sera
  5. 200 g mąki pszennej
  6. 1 jajko

Przygotowanie:

  • Twaróg, jajko i zioła prowansalskie wymieszaj.
  • Dodaj masło roztopione, ale nie gorące.
  • Ser zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do masy twarogowej.
  • Stopniowo dodaj mąkę, zagniatając gęste ciasto. Owiń je w folię spożywczą lub torebkę i umieść w lodówce na 30 minut.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj i pokrój w paski. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.

Z podanych składników uzyskasz około 40 serowych paluszków. Jeśli nie jesteś fanem ziół prowansalskich, możesz je pominąć, ale zalecam dodanie innych przypraw do smaku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!