Farsz:
Sos:
Do pieczenia:
Umyj paprykę i usuń nasiona. Oczywiście najlepiej jest użyć papryki domowej.
Połącz mięso z innymi składnikami, aby przygotować farsz mięsny. Dobrze wymieszaj. Do ognia wlać 1 i 1/2 l wody.
Dodać cukier, sól, kulki pieprzu i liść laurowy. Niech się zagotuje. Papryki napełnić mieszanką mięsną i z reszty masy uformować kulki.
Najpierw ugotuj papryki w wodzie, a po około kwadransie dodaj kulki Do wody dodajemy również ciśnienie zmieszane z keczupem. Gotuj przez 15-20 minut.
Klasycznie rozgrzej olej do pieczeni i posyp mąką, gdy się zrumieni, dodaj paprykę, wymieszaj i zalej zimną wodą. Zagotuj i wymieszaj, aby w mieszaninie nie było grudek.
Papryki i kulki (także paprykę i liść laurowy) wyjąć z wody. Dodaj zasmażkę i dobrze wymieszaj – ja też mam tendencję do mieszania całej masy. Gotuj przez chwilę i możemy służyć. 🙂 Tutaj faszerowane papryki podawane są również na obiad z chlebem.