Pasta czosnkowa na kanapki. Babciny przepis na odporność. Prosty przepis

Wraz z nastaniem jesiennej aury warto pomyśleć, jak zachować odrobinę lata. Starą, dobrą metodą naszych mam i babć jest robienie przetworów, dzięki którym możemy cieszyć się plonami ciepłych dni przez cały rok.

W ten sposób przemycimy do naszej diety wartościowe składniki odżywcze mimo braku świeżych owoców i warzyw.

Aromatyczna pasta czosnkowa wspaniale podbije smak każdego dania, a jej uniwersalność sprawi, że będzie wspaniale komponować się również jako dodatek do zapiekanek, sosów czy kanapek. Nie musisz być wybitnym kucharzem aby ją przygotować – przepis jest banalnie prosty!

Składniki:

  • 250g czosnku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Przyda się czysty, wysterylizowany słoik o pojemności ok. 300 ml, do którego przełożymy pastę.

Sposób przygotowania:

Obrany czosnek należy zmiksować w blenderze. Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować całość. Gotową pastę przełożyć do przygotowanego wcześniej słoika. Wierzch możemy skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek.

Jeśli znudzi nam się powyższy przepis, możemy go urozmaicić, dodając do zmiksowanego czosnku oprócz podstawowych składników również 1 łyżkę octu jabłkowego i dwie gałązki posiekanego koperku.

W ten sposób możemy eksperymentować ze smakami jak tylko chcemy, ogranicza nas właściwie tylko nasza kreatywność.

Gotową pastę w szczelnie zakręconym słoiku można przechowywać w lodówce lub zamrażarce i wykorzystać, kiedy tylko będzie nam potrzebna.

error: Treść zabezpieczona !!