Prawdopodobnie przyczyną jest niedobór określonych składników odżywczych. Rozwiązań problemu może być kilka. Najważniejsze jest prawidłowe odżywienie rośliny. Aby zahamować proces żółknienia liści należy iść za wskazówkami.
Składniki:
Cebulę zalej 10 litrami wody i zagotuj. Potem zdejmij z ognia i przykryj pokrywką. Miksturę odstaw na 12- 14 godzin. Po tym czasie odlej ciecz. 2 litry roztworu rozcieńcz z 8 litrami wody i podlej ogórki. Resztę płynu pozostaw na później.
Składniki:
Wieczorem do naczynia włóż bochenek chleba i zalej go wiadrem wody. Rano rozdrobnij namiękły chleb i wlej jod. Rozlej przygotowaną miksturę do litrowych butelek. Zawartość jednej butelki rozcieńcz z wiadrem wody. Tak przygotowanym roztworem podlej ogórki.