Cygańska pieczeń – niecodzienny smak, wspaniały aromat. Palce lizać. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Mięso przygotowywane na różne sposoby bardzo często pojawia się w naszych domach. Czasem warto przyrządzić je w inny, oryginalny sposób, aby zaskoczyć domowników i gości.

Moja dzisiejszą propozycją dla ciebie będzie cygańska pieczeń, która wyróżnia się niecodziennym smakiem i wspaniałym aromatem. Koniecznie wypróbuj tej receptury!

Wymagane składniki:

  • mięso wieprzowe – 6 sporych kawałków
  • ogórki kiszone – 4 sztuki
  • boczek – 10 plastrów
  • cebula – 4 sztuki
  • bulion wieprzowy – 700 ml
  • czerwone wino – 500 ml
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka stołowa
  • mieszanka mrożonych warzyw – 1 opakowanie
  • liście laurowe – 2 sztuki
  • musztarda
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozbij mięso tłuczkiem, a następnie posyp je solą oraz pieprzem. Obierz cebulę i pokrój ją w pół pierścienie. Umyj ogórki kiszone, jeżeli chcesz, to je umyj, a następnie pokrój w plasterki.

Posolone i popieprzone wcześniej mięso posmaruj musztardą, następnie połóż na nim dwa plastry boczku, trochę cebuli oraz parę plasterków pokrojonego ogórka. Warstwy mięsa, boczku i warzyw układaj do zużycia wszystkich składników, a następnie weź specjalny sznurek i starannie zwiąż nim mięso.

W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, a potem wrzuć na nią jedną pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się już podsmaży, dodaj do niej mrożone warzywa.

Duś warzywa do miękkości, a następnie zalej je bulionem. Dodaj także trochę koncentratu pomidorowego, dokładnie wymieszaj i gotuj jakieś 5 minut. Po wyznaczonym czasie dolej przygotowane czerwone wino i znów poczekaj 5 minut.

Związane wcześniej mięso przełóż do naczynia przeznaczonego do pieczenia i zalej je przygotowanym sosem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wsadź do niego mięso i piecz mniej więcej przez 2 – 2,5 godziny.

W międzyczasie możesz sprawdzać stan pieczeni, powinna być ona bardzo miękka. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!