Przygotowując chleb w zaledwie 10 minut mamy pewność, jaki jest dokładnie jego skład. Przepis.

Masz ochotę na świeży i pachnący chleb? Nie musisz go już kupować. Upiecz chleb samemu w 10 minut. Szybki przepis na pieczywo, które jest pyszne również drugiego dnia. 

Potrzebne składniki:

  • 600-700 g mąki czyli ok 5-6 szklanek
  • 8g soli – 2 płaskie łyżeczki
  • 30g cukru- 2 łyżki stołowe
  • 10g drożdży suchych- 1 łyżeczka
  • 1 jajko
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki oleju lub oliwy

Sposób wykonania:

mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól oraz cukier. 

w osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku.

po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodaj roztwór do miski z produktami suchymi

dodaj olej i zacznij mieszać ciasto

na posypanej mąką stolnicy, rozłóż ciasto i nadal wyrabiaj, aż pozbędziesz się wszelkich grudek  Powstałe ciasto dzielimy na dwie części.

Jeden kawałek wałkujemy na cienki placek, drugi kształtujemy w formie walca. Na powstały walec, nakładamy drugi kawałek ciasta w kształcie placka.

Owijamy go, pozostawiając jeden koniec nie zawinięty do końca. Nacinany  pozostały fragment ciasta w kształcie pasków.

Owijamy chlebek paskami i przekładamy na blachę.

Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 – 30 minut przykrywając ściereczką.

W tym czasie roztrzepujemy jajko. Po wyrośnięciu, smarujemy wierzch chleba masą jajeczną. Chleb pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. 

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!