Prawdziwe odkrycie kulinarne – Leniwe pierogi z kaszą manną – Przepis krok po kroku.

Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam gotować z mamą pierogi z różnymi nadzieniami. Nie ważne, że ​​później musiałam umyć całą kuchnię i siebie. Teraz też często angażuję swoje dzieci w kulinarne przygody. Ale nie zawracamy sobie głowy czasochłonnymi klasycznymi pierogami. Bo znam wspaniały przepis. Leniwe pierogi z kaszą manną robię szybko i bez mieszania.

Zanim zaczniesz gotować, postaw garnek z wodą na ogniu. Wiem, że zanim woda się zagotuje, ciasto będzie gotowe. Aby pierogi się nie rozwalały, używam tylko suchego twarogu. Jeśli nie lubisz kaszy manny, możesz ją zastąpić mąką. Ale dzięki kaszce ciasto będzie delikatniejsze. W tym przepisie wszystko jest perfekcyjne: ręce i stół są czyste, a smak pierogów bardzo bogaty. Spróbuj sam!

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 1,2 jajka
  • 5,6 łyżek kaszy manny
  • 10 g cukru waniliowego
  • cukier do smaku
  • 25 g masła

Przygotowanie:

Jeśli twaróg jest zbyt mokry, osusz go. Aby to zrobić, złóż gazę na kilka warstw, włóż do niej twaróg, mocno zawiń i pozwól, aby nadmiar płynu wsiąknął w gazę.

Osuszony twaróg  włóż do głębokiej miski. Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Dobrze wymieszaj i odstaw na 5-10 minut.

Weź duży płaski talerz. Połóż na nim ciasto i równomiernie rozprowadź. Powinieneś mieć warstwę o grubości 1,5–2 cm.

Zagotować wodę, lekko posolić. Łyżką oddzielamy małe kawałki ciasta i wkładamy do wrzącej wody.

Gdy woda ponownie się zagotuje, gotuj pierogi jeszcze przez 1–1,5 minuty. Następnie wyjmij łyżką cedzakową na talerz, polej roztopionym masłem i podawaj.

Zamiast masła leniwe pierogi można podawać z kwaśną śmietaną. Moje dzieci i ja kochamy słodkie ciasto. Ale mąż woli słone. Gotuję dla niego osobno. Wystarczy zastąpić cukier solą. Spróbuj obu, naprawdę dobrze smakują.

error: Treść zabezpieczona !!