Smaczna przekąska z jajek. Super przepisy na przyjęcie lub na święta. Nikt nie robi lepszych.

Jeśli szukasz prostej i zarazem atrakcyjnej propozycji dania, która zachwyci smakiem wszystkich gości zgromadzonych przy stole – zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Przygotowanie tej apetycznej przystawki nie zajmie Ci dużo czasu, w dodatku jest ona tania, smaczna i można nią pięknie udekorować stół. Idealnie sprawdzi się np. podczas Świąt Wielkanocnych.

Czego potrzebujesz?

  • Szynka w plastrach – 10 sztuk (200g),
  • Marchewka po koreańsku – 20 g,
  • Kostka sera śmietankowego,
  • Jajka ugotowane na twardo – 2 szt.,
  • Majonez – 2 łyżki stołowe,
  • Przyprawy do smaku: sól i pieprz.

Jak zrobić przystawkę:

Rada: Zanim weźmiesz się za przygotowywanie przekąski, włóż ser śmietankowy do zamrażalnika na kilka minut, aby stwardniał. W ten sposób łatwiej będzie go można potem zetrzeć na tarce.

Ścieramy na tarce ser (na małych oczkach). Marchewkę również drobniutko kroimy, by następnie dodać ją do miski ze startym serem. Ostudzone jajka na twardo obieramy ze skorupki i także ścieramy drobno na tarce.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i intensywnie mieszamy, doprawiając nasz powstały farsz – majonezem oraz szczyptą soli i pieprzu. Przygotowanym nadzieniem smarujemy obficie plastry szynki, które na koniec zwijamy w rulonik.

Aby nie rozpadł się, można go zabezpieczyć, wbijając w niego wykałaczkę. Raz, dwa, trzy – nasza elegancka przystawka już gotowa!

error: Treść zabezpieczona !!