Pikantna i pyszna letnia przystawka pomidorowa z sosem czosnkowym. Przepis.

Wreszcie nadszedł czas, kiedy moje ulubione pomidory są przepyszne. Piękny pomidorowy aromat, soczystość i miękkość – idealnie!

Zawsze w tym okresie często przygotowuje te pyszne danie. Przystawka z pomidorów, czosnku i ziół naprawdę nie ma sobie równych. Podobnych przepisów jest wiele, wypróbowałam już kilkanaście. Ale to właśnie ten skradł moje serce!

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 4 papryki
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 80 g cukru
  • 100 ml octu winnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • kolendra, zielone papryczki chili do smaku

Przygotowanie:

Papryki obierz, pokrój w plasterki i włóż do miski blendera. Dodaj obrany czosnek i trochę chili. Wymieszaj składniki, aż będą gładkie.

Do powstałej masy dodaj sól, cukier, ocet i olej słonecznikowy (lub oliwę). Dobrze wymieszaj.

Posiekaj zioła (dla tych, którzy nie lubią kolendry, mogą zastąpić ją np. pietruszką) i wymieszaj z sosem.

Pokrój pomidory na ćwiartki. Umieść trochę sosu na dnie głębokiej miski, a następnie jedną trzecią pomidorów. Naprzemienne układaj warstwy składników, na koniec polej sosem. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 dni.

Gdy ta obłędnie dobra przystawka będzie gotowa podawaj ją z mięsem i ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!