Szukasz pomysłu na mięsny obiad – Koniecznie przetestuj naszą propozycję. Te tradycyjne kulki z mięsa mielonego mają niesamowity smak.
Odkąd moja dobra koleżanka Danka podarowała mi ten fantastyczny przepis minęło już ze 40 lat. Receptura została sporządzona i spisana, przez genialną kucharkę – mamę Danki we własnej osobie.
Mimo upływu lat przepis nie starzeje się i nadal jest bardzo popularnym i pożądanym daniem w mojej rodzinie. Posiłek ten przygotowujemy zawsze według tego samego przepisu, najbardziej smakuje nam z puree ziemniaczanym lub z kopytkami, jednak smakują fenomenalnie nawet z kromką świeżego pieczywa.
Składniki na kulki mięsne
- 500 g ulubionego mięsa mielonego
- 500 g ryżu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki stołowe mąki pszennej
- mielony czarny pieprz wg uznania
- 1/2 łyżeczki majeranku
Składniki na sos
- 1 cebula
- 5 goździków
- sól i cukier do smaku
- 100 ml mleka
- 300 g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu, odsączamy i ostudzimy. Przestudzony ryż przekładamy do większej miski. Do ryżu wbijamy jajka, dodajemy mięso mielone (u mnie proporcje 50/50 wieprzowe i wołowe), wsypujemy sól, pieprz czarny, majeranek i mąkę pszenną.
Składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie przygotowujemy część składników na sos. Do garnka wlewamy około 2L wody. Do wody wrzucamy oczyszczoną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, goździki i odrobinę soli. Całość zostawiamy do zagotowana na palniku kuchenki. *
*Sos pomidorowy powinien być słodki, jednak jeżeli wolisz, aby był bardziej wytrawny nie dodawaj cukru i goździków.
Przygotowaną wcześniej masę na klopsiki formujemy w kulki za pomocą dłoni. Przed formowaniem kulek dłonie moczymy w letniej wodzie. Zapobiegnie to sklejaniu i rozpadaniu się klopsików w czasie formowania i gotowania. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy do niej uformowane uprzednio mięsne kulki i gotujemy przez około 20-25 minut.
Podczas gotowania należy pilnować, aby klopsy się nie rozpadły. Po ugotowaniu wyciągamy kulki z wody i odkładamy na osobny talerzyk. Do pozostałej po gotowaniu klopsów wodzie dodajemy koncentrat pomidorowy i mleko oraz cukier i sól do smaku. Jeżeli sos wyszedł zbyt rządki dodaj do niego odrobinę mąki pszennej i zagotuj go ponownie cały czas mieszając.
Sposób podania
Podawać z puree ziemniaczanym lub domowymi kluskami i ulubioną surówką.