Sycący obiad dla całej rodziny to wyzwanie. Z pomocą przychodzą pieczone klopsiki w sosie. Smakują doskonale nawet bez żadnej przystawki.
Na samym początku ugotuj ryż, a następnie podsmaż go na patelni.
Nie zapomnij dodać oleju. Kolejno zalej wodą, doprowadź do wrzenia i poczekaj, aż woda wyparuje.
W tym czasie zajmij się kapustą. Posiekaj ją na drobne kawałki, zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut.
Następnie wymieszaj mięso z posiekaną cebulą i dodaj do nich kapustę.
Oczywiście odciśniętą z wody. Do mieszaniny dodaj soli, jajko i przygotowany wcześniej ryż.
Całość dobrze wymieszaj i połącz składniki.
Teraz z powstałej masy uformuj kotlety.
Przygotuj wysmarowana olejem blaszkę i połóż na niej otoczone w bułce tartej klopsiki.
Piecz w 190 stopniach przez 20 minut.
Kolejno podsmaż cebulę i zetrzyj marchewkę. Gotuj razem przez 5 minut. Do mieszaniny dodaj śmietanę, wodę i czosnek.
Doprowadź do wrzenia i krótko duś pod przykryciem. Sosem polej kotlety i piecz jeszcze przez 20 minut.