Do tych rolad nie potrzeba dodatków, same w sobie są idealnym i sycącym obiadem dla całej rodziny. Przepis.

Najsmaczniejsze rolady jakie kiedykolwiek jadłam. Składniki są łatwo dostępne i tanie. Wystarczy ryż, śmietana, kapusta i mięso mielone. Upiecz wszystko w jednym naczyniu i gotowe!

Sycący obiad dla całej rodziny to wyzwanie. Z pomocą przychodzą pieczone klopsiki w sosie. Smakują doskonale nawet bez żadnej przystawki.

Przygotuj:

  • wodę 200 ml
  • ryż 100 g
  • olej
  • sól

Sos:

  • woda 500 ml
  • kwaśna śmietana 200 g
  • czosnek 2 ząbki
  • marchewka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • olej
  • sól i pieprz

Klopsiki:

  • mięso mielone 500 g
  • wrząca woda 400 ml
  • bułka tarta 3 łyżki
  • kapusta pekińska 1/2
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 sztuka
  • Możesz użyć koperku, aby udekorować danie.

Przygotowanie:

Na samym początku ugotuj ryż, a następnie podsmaż go na patelni.

Nie zapomnij dodać oleju. Kolejno zalej wodą, doprowadź do wrzenia i poczekaj, aż woda wyparuje.

W tym czasie zajmij się kapustą. Posiekaj ją na drobne kawałki, zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut.

Następnie wymieszaj mięso z posiekaną cebulą i dodaj do nich kapustę.

Oczywiście odciśniętą z wody. Do mieszaniny dodaj soli, jajko i przygotowany wcześniej ryż.

Całość dobrze wymieszaj i połącz składniki.

Teraz z powstałej masy uformuj kotlety.

Przygotuj wysmarowana olejem blaszkę i połóż na niej otoczone w bułce tartej klopsiki.

Piecz w 190 stopniach przez 20 minut.

Kolejno podsmaż cebulę i zetrzyj marchewkę. Gotuj razem przez 5 minut. Do mieszaniny dodaj śmietanę, wodę i czosnek.

Doprowadź do wrzenia i krótko duś pod przykryciem. Sosem polej kotlety i piecz jeszcze przez 20 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!