Remedium na wiele dolegliwości: Mikstura z aloe vera – Instrukcje krok po kroku.

Aloes jest rośliną bardzo chętnie uprawianą w zaciszu domowym. Powodem jest nie tylko fakt, że swoim efektownym wyglądem upiększa wnętrze – może być ona również wspaniałym lekarstwem na wiele dolegliwości.

Przepis, który dziś przedstawimy, może być stosowany na najróżniejsze nękające nas schorzenia – pomoże na problemy skórne, wypadanie włosów czy nawet obolałe stawy. Do jego wykonania potrzebne są tylko dwa składniki. Zapraszamy do lektury!

Krok pierwszy – aloes do wody

Zanim zaczniemy robić cokolwiek z aloesem, najpierw należy umieścić go w wodzie na conajmniej  24 godziny. Czas ten jest potrzebny, aby woda pochłonęła wszelkie ewentualne toksyczne substancje, które dostały się do rośliny w czasie jej hodowania (aloes może bowiem pochłaniać toksyny z powietrza). Pamiętajmy także, aby używać tylko dojrzałego aloesu.

Korzyści mikstury aloesowej

Jakie właściwie korzyści wynikają ze stosowania proponowanej przez nas mikstury? Jest ich wiele:

  • Zwalczanie bóli mięśni, kości i stawów,
  • Eliminacja skurczy,
  • Zwalczanie zapalenia stawów i reumatyzmu,
  • Pomoc w egzemie,
  • Leczenie łamliwości paznokci,
  • Działanie przeciwko zmarszczkom – aloes nawilża, rewitalizuje,
  • Przeciwdziałanie przedwczesnemu starzeniu się skóry,
  • Leczenie ran i oparzeń skóry,
  • Pomoc przy wypadaniu włosów,
  • Łagodzenie ukąszeń owadów.

Przepis

Liść aloesu wkładamy do wody na 24 godziny.

Po upływie tego czasu, woda powinna zmienić kolor na bursztynowy.

Po wylaniu wody, zabieramy się za krojenie liścia.

Usuwamy boki, a także pozbywamy się jego dolnej części.

Wydostajemy z liścia miąższ.

Następnie przygotowujemy oliwę z oliwek. Wlewamy jedną szklankę produktu do garnka.

Dodajemy nasz miąższ aloesowy. Podgrzewamy miksturę na małym ogniu przez pół godziny.

Po podgrzaniu, odstawiamy miksturę w chłodne miejsce na minimum 12 godzin. Po upływie tego czasu, zajmujemy się odcedzeniem i wyciśnięciem miąższu.

Ostatnim krokiem jest przeniesienie mikstury do słoika bądź innego, wybranego przez nas naczynia.  I gotowe! Pamiętajmy, by przechowywać naszą miksturę w chłodnym miejscu. 

error: Treść zabezpieczona !!