Ogórki powinny zostać podzielone na kawałki.
Cebula powinna zostać przekrojona na półpierścienie.
Papryka słodka powinna zostać pokrojona na paski, natomiast ostra na małe kawałeczki.
Zastosuj papryki o różnej barwie, aby sałatka była atrakcyjna wizualnie. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w paski.
Pomidory powinny być pokrojone na plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wymieszaj w dużej misie, dodaj posiekany czosnek, zioła, sól, cukier oraz olej roślinny.
Po wymieszaniu wszystkiego, daj sałatce odpocząć na godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Następnie, przenieś warzywa do czystych słoików i zalej je marynatą z octem.
Zamknij słoiki i umieść je w garnku z ciepłą wodą, który na dnie ma bawełniany ręcznik. Słoiki sterylizuj przez 25 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Po tym czasie obróć słoiki do góry dnem i zawij je w ciepły koc do ostygnięcia. Przechowuj sałatkę w piwnicy lub spiżarni.