Efektowna sałatka wielowarstwowa – goście zachwyceni smakiem. Unikalny przepis tylko tutaj.

Obraną, czerwoną cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do naczynia. Dodajemy do niej cukier, sól, ocet jabłkowy i wodę. Po wymieszaniu odstawiamy na ok. 15 min do zamarynowania.

Wcześniej ugotowany i ostudzony filet z kurczaka rozdrabniamy. Marchewki także gotujemy, studzimy oraz obieramy. Tak przygotowane ucieramy na tarce o grubych oczkach.

Żółty ser również ucieramy, ale na drobnych oczkach. Ugotowane i ostudzone jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka drobno siekamy lub ucieramy, a żółtka rozgniatamy widelcem.

Teraz jesteśmy gotowi do tworzenia warstw naszej sałatki. Optymalny rozmiar naczynia, w którym ułożymy składniki, to średnica 20 cm.

Na samo dno równomiernie rozkładamy kurczaka, przyciskamy dla wyrównania i przykrywamy warstwą majonezu.

Następna warstwa to posiekane zioła. Warto zostawić trochę ziół na koniec, do dekoracji. Po nich wykładamy odcedzoną cebulę i ponownie kładziemy warstwę majonezu.

Dalej rozsypujemy marchewki, które dosmaczamy solą i pieprzem i pokrywamy warstwą majonezu. To samo robimy z kukurydzą. Czyli odcedzamy, odsypujemy trochę do końcowej dekoracji, rozkładamy resztę w naczyniu i przykrywamy majonezem.

W dalszej kolejności układamy białka, starty ser i żółtka. Każdą z tych warstw przekładamy majonezem. Możemy pozostawić niewielką ilość białka do dekoracji.

To już prawie koniec. Jeszcze tylko kroimy pomidorki na połówki i rozkładamy je w naczyniu, tworząc okrąg.

error: Treść zabezpieczona !!