Obraną, czerwoną cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do naczynia. Dodajemy do niej cukier, sól, ocet jabłkowy i wodę. Po wymieszaniu odstawiamy na ok. 15 min do zamarynowania.
Wcześniej ugotowany i ostudzony filet z kurczaka rozdrabniamy. Marchewki także gotujemy, studzimy oraz obieramy. Tak przygotowane ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Żółty ser również ucieramy, ale na drobnych oczkach. Ugotowane i ostudzone jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka drobno siekamy lub ucieramy, a żółtka rozgniatamy widelcem.
Na samo dno równomiernie rozkładamy kurczaka, przyciskamy dla wyrównania i przykrywamy warstwą majonezu.
Dalej rozsypujemy marchewki, które dosmaczamy solą i pieprzem i pokrywamy warstwą majonezu. To samo robimy z kukurydzą. Czyli odcedzamy, odsypujemy trochę do końcowej dekoracji, rozkładamy resztę w naczyniu i przykrywamy majonezem.
To już prawie koniec. Jeszcze tylko kroimy pomidorki na połówki i rozkładamy je w naczyniu, tworząc okrąg.