Tylko trzy składniki są potrzebne, aby postawić ser na stole. Coraz więcej ludzi wybiera świeże, domowe produkty spożywcze, a najprostszy domowy ser jest na wyciągnięcie ręki.
A teraz, upieczenie domowego chleba czy ugotowanie dowolnego posiłku to drobnostka, bo możesz z łatwością zrobić swój własny ser, postępując zgodnie ze sprawdzonym przepisem.
Wlej mleko do garnka i umieść na kuchence z zanurzonym w nim termometrem. Podgrzewaj do osiągnięcia 90°C.
Po osiągnięciu tej temperatury, natychmiast wyłącz kuchenkę i dodaj sok z cytryny. Mieszaj dobrze.
Odstaw garnek z zawartością pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie przygotuj sitko przykryte gazą lub bawełnianym ręcznikiem i przecedź zawartość garnka.
Do sera możesz dodać ulubione zioła, sól itp. Pozostaw ser w sitku nad miską na 6 godzin w lodówce.
Weź małą plastikową miskę i ułóż w niej na krzyż 2 paski papieru do pieczenia, aby ułatwić wyjęcie sera. Wciśnij ser do miski, a następnie odwróć go za pomocą talerza i paska papieru.
W misce ser zyska ładny kształt. Przechowuj go w lodówce, gdzie zachowa świeżość do 3 dni.