Wypróbuj ten sprawdzony przepis na fantastyczny domowy ser – zdecydowanie warto.

Kiedy masz ochotę na świeży ser, możesz go mieć w swoim domu, niezależnie od braku górskiej chaty w zasięgu ręki.

Tylko trzy składniki są potrzebne, aby postawić ser na stole. Coraz więcej ludzi wybiera świeże, domowe produkty spożywcze, a najprostszy domowy ser jest na wyciągnięcie ręki.

A teraz, upieczenie domowego chleba czy ugotowanie dowolnego posiłku to drobnostka, bo możesz z łatwością zrobić swój własny ser, postępując zgodnie ze sprawdzonym przepisem.

Składniki:

  • 45 ml soku z cytryny (mniej więcej 1 duża cytryna)
  • 1,5 l świeżego pasteryzowanego mleka (krowiego)
  • termometr

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka i umieść na kuchence z zanurzonym w nim termometrem. Podgrzewaj do osiągnięcia 90°C.

Po osiągnięciu tej temperatury, natychmiast wyłącz kuchenkę i dodaj sok z cytryny. Mieszaj dobrze.

Odstaw garnek z zawartością pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie przygotuj sitko przykryte gazą lub bawełnianym ręcznikiem i przecedź zawartość garnka.

Do sera możesz dodać ulubione zioła, sól itp. Pozostaw ser w sitku nad miską na 6 godzin w lodówce.

Weź małą plastikową miskę i ułóż w niej na krzyż 2 paski papieru do pieczenia, aby ułatwić wyjęcie sera. Wciśnij ser do miski, a następnie odwróć go za pomocą talerza i paska papieru.

W misce ser zyska ładny kształt. Przechowuj go w lodówce, gdzie zachowa świeżość do 3 dni.

Ciesz się swoim domowym, świeżym serem kiedy tylko zechcesz!

error: Treść zabezpieczona !!