Szybko, tanio i smacznie: Doskonałe placki twarogowe z nadzieniem ziemniaczanym – Niekonwencjonalny przepis bez drożdży.

Kiedy spróbujesz tych niekonwencjonalnych placków twarogowych, będziesz zachwycony. Nie potrzebujesz drożdży i nie musisz czekać, aż ciasto się zakwasi. Świetnie smakują i powstają w kilka minut!

Od razu zapisz ten przepis. Ciasto robi się dosłownie w 10 minut, a przygotowanie nadzienia również jest bardzo proste. Dzięki twarogowi placki będą wyjątkowo puszyste i fantastycznie smaczne.

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 700 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

W misce wymieszaj twarożek z jajkami, solą, cukrem. Mieszaj widelcem, aż uzyskamy gładką masę.

Dodajemy śmietanę, następnie sodę oczyszczoną, a następnie olej. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

Na koniec przerabiamy mąkę, mieszamy ciasto i odstawiamy na 10 minut przykryte folią spożywczą.  Ziemniaki obrać, pokroić i włożyć do garnka z wodą. Gotujemy je do miękkości.

Następnie odcedź, przełóż do miski i wymieszaj z miękkim masłem.

Dobrze je wyciskamy, dodajemy jajko, sól, pieprz, mleko i wszystko dokładnie mieszamy.  Dodaj trochę oleju na patelnię i usmaż drobno pokrojoną cebulę. Następnie mieszamy go z nadzieniem ziemniaczanym.

Teraz wyłóż ciasto na blat i pokrój na 12 mniej więcej równych części. Ugniatamy poszczególne kawałki, a następnie formujemy w kształt kulek.

Następnie nakładamy na każdy placuszek łyżkę farszu ziemniaczanego, zawijamy w ciasto i ostrożnie wciskamy w grubszy naleśnik. W ten sposób przetwarzamy każdy kawałek ciasta z nadzieniem, a następnie smażymy je z obu stron na złoty kolor. Kładziemy je na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju i możemy podawać.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!