Od razu zapisz ten przepis. Ciasto robi się dosłownie w 10 minut, a przygotowanie nadzienia również jest bardzo proste. Dzięki twarogowi placki będą wyjątkowo puszyste i fantastycznie smaczne.
Nadzienie:
W misce wymieszaj twarożek z jajkami, solą, cukrem. Mieszaj widelcem, aż uzyskamy gładką masę.
Dodajemy śmietanę, następnie sodę oczyszczoną, a następnie olej. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
Na koniec przerabiamy mąkę, mieszamy ciasto i odstawiamy na 10 minut przykryte folią spożywczą. Ziemniaki obrać, pokroić i włożyć do garnka z wodą. Gotujemy je do miękkości.
Następnie odcedź, przełóż do miski i wymieszaj z miękkim masłem.
Dobrze je wyciskamy, dodajemy jajko, sól, pieprz, mleko i wszystko dokładnie mieszamy. Dodaj trochę oleju na patelnię i usmaż drobno pokrojoną cebulę. Następnie mieszamy go z nadzieniem ziemniaczanym.
Teraz wyłóż ciasto na blat i pokrój na 12 mniej więcej równych części. Ugniatamy poszczególne kawałki, a następnie formujemy w kształt kulek.
Następnie nakładamy na każdy placuszek łyżkę farszu ziemniaczanego, zawijamy w ciasto i ostrożnie wciskamy w grubszy naleśnik. W ten sposób przetwarzamy każdy kawałek ciasta z nadzieniem, a następnie smażymy je z obu stron na złoty kolor. Kładziemy je na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju i możemy podawać.