Smaczna sałatka z kapusty – procedura przygotowania
Chcesz zachować dobre zdrowie przez cały rok? Następnie włącz do swojej diety więcej owoców i warzyw. Można też spróbować bardzo smacznej sałatki z kiszonej kapusty, papryki i marchewki, która jest wprost naładowana witaminami.
Składniki
- kapusta biała – 1 kg
- świeża papryka – 300 g
- marchewka – 200 g
- czosnek – 3 ząbki
- woda – 100 ml
- olej – 100 ml
- ocet – 20 ml
- cukier – 50 g
- sól – 20 g
Przygotowanie
Najpierw oczyść i umyj główkę białej kapusty. Następnie pokrój go ostrym nożem w cienkie paski. Kapusta może być również pokrojona w plasterki. Warzywa przekładamy do dużej miski i mieszamy z obraną i grubo startą marchewką oraz cieńszymi paskami oczyszczonej słodkiej papryki.
Dopraw masę wyciśniętymi ząbkami czosnku, skrop octem, olejem słonecznikowym i nie zapomnij dodać cukru i soli do składników. Na koniec zalewamy wszystko cieplejszą wodą, mieszamy, przykrywamy np. pokrywką i obciążamy. Pozostaw sałatkę w ten sposób na około trzy godziny w temperaturze pokojowej.
W kolejnym etapie przygotuj suche i czyste pojemniki szklane z kompatybilnymi pokrywkami i napełnij je po brzegi surówką z kapusty z marchewką i papryką. Dobrze zamknij i przechowuj warzywa w lodówce, aby się nie zepsuły. Sałatka z kapusty z marchewką i papryką doskonale komponuje się z daniami mięsnymi lub ziemniaczanymi.
Ale możesz się tym tak po prostu cieszyć. Dzięki niemu uzupełnisz niezbędne witaminy i minerały, co jest szczególnie pożądane zimą i jesienią. Jeśli nie przepadasz za jakimkolwiek warzywem z przepisu, możesz je oczywiście zastąpić innym. W mieszance wyróżniają się także takie zioła jak pietruszka, kolendra czy trybula. Przydadzą się także papryczki chili lub ostre papryczki, które docenią miłośnicy pikantnych smaków.