Smażone batoniki twarogowe w kilka minut – Zrobiłam na dwa dni, a zjedli w kilka chwil.

Ten deser bardzo dobrze sprawdza się jako poczęstunek dla gości ze względu na niepowtarzalny smak i sprawdzone składniki. Do wykonania tego przepisu bardzo dobry będzie mniej tłusty twaróg.

Jeśli jednak twaróg jest mokry, należy pozostawić go do wyschnięcia. Sekretem dobrze usmażonych batoników jest niewielki ogień i kilkukrotne ich obrócenie. Bardzo ważne jest pilnowanie podczas smażenia, gdyż w łatwy sposób można je spalić.

Składniki na kilka porcji:

  • 300 g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/8 łyżeczki wanilii,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • do dekoracji 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Twaróg wsypać do dużej miski. Przetrzeć go w taki sposób, aby pozbyć się wszystkich grudek.

error: Treść zabezpieczona !!