Soczysta i apetyczna sałatka z marchewki pełna witamin. Dzięki niej zrzucisz kilka kg.

Marchew to jedno z najzdrowszych warzyw, znane już od wielu lat w polskiej kuchni. Indeks glikemiczny pomarańczowej marchewki wynosi w postaci surowej 35. W postaci ugotowanej indeks glikemiczny marchewki wzrasta do 85.

Świeżą marchewkę warto spożywać w postaci surowej, ponieważ znaleźć można w niej cenne witaminy oraz włókna. Warto wiedzieć, że jest to najlepsze warzywo, które nie tylko pomaga osiągnąć rumianą cerę, ale wspomaga proces odchudzania.

Należy jednak pamiętać o tym, że spożywanie dużej ilości soku z marchwi może powodować silne reakcje alergiczne (aczkolwiek jego kaloryczność jest bardzo niska). Zalecana dzienna dawka soku z marchwi to maksymalnie 300 ml.

Można z powodzeniem każdego dnia przyrządzać zdrową sałatkę z marchewki, którą można spożywać samodzielnie w porze kolacji. Jeżeli chodzi o kaloryczność podstawowej wersji sałatki to na 100g mamy do czynienia z 88,9 kcal.

Marchewka wspaniale wpływa na przyspieszenie metabolizmu i spalania kalorii. Nie można także zapominać, że jest to najlepsza porcja dobrych witamin dla organizmu, które dostarczane są dla organizmu w naturalnej wersji.

Składniki:

error: Treść zabezpieczona !!