Sos koperkowy – Będziesz zachwycona tym przepisem. Zapisz.

Koperkowy sos – ten jedyny sos można kochać lub nienawidzić. Jeśli zastosujesz się do naszego prostego przepisu, dołączysz do pierwszej grupy. Lekkie, smaczne i odpowiednie do wołowiny i jajek na twardo.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3/4 l bulionu z kostki bulionowej lub z mięsa
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • ocet

Proces przygotowania

W rondlu rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i smażymy lekką zasmażkę. Zalewamy letnim bulionem, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy dalej. Gdy sos zgęstnieje dodać grubsze łodygi koperku przewiązane nitką. Pokrój drobne części koperku i na razie zostaw je osobno.

Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie ostrożnie wlewamy śmietanę, aby się nie zsiadła oraz mleko, które w razie potrzeby zagęszczamy odrobiną mąki. Chwilę gotujemy, usuwamy związane łodygi i dodajemy drobno posiekany koperek.

Sos dopraw solą, cukrem i ewentualnie octem lub sokiem z cytryny. Nadal możemy zmiękczyć łyżkę masła, ale nie musi.

Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!