Steki z kurczaka w musztardzie: Nikt nie chciał uwierzyć, że nie były smażone – fantastycznie chrupiące i soczyste.

Przepis na grillowane kotlety z kurczaka w marynacie. Doskonała wskazówka, jak przygotować ulubiony niedzielny klasyk bez smażenia, a przy tym fantastycznie smaczny.

Nikt nie zgadł, że mięso jest naprawdę pieczone w piekarniku, doskonały przepis. Za fantastyczny smak odpowiada marynata musztardowa ze śmietaną.

Składniki:

  • 600-700 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • 3-4 łyżki musztardy
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok cytrynowy

Panierka:

  • 150 g twardego, drobno startego sera
  • Bułka tarta
  • Masło

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć. Pokrój je na cienkie kawałki. Dopraw solą i pieprzem.

Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Można dodać mniej lub więcej musztardy do smaku, my lubimy więcej. Taką marynatą pokryj kawałki kurczaka.

Pozostaw do marynowania na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Do panierowania wymieszaj bułkę tartą z serem w osobnej misce.

Tak przygotowaną mieszanką przykryj każdy kawałek mięsa. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Połóż cienki plasterek masła na każdym kawałku i w temperaturze 180 stopni. Piec około 40-45 minut – w połowie pieczenia ostrożnie przewrócić. Podawaj z wybranym dodatkiem.

Najbardziej lubimy je z gotowanymi ziemniakami z pietruszką. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!