Szarlotka Rozpływająca się w Ustach – Ten przepis na szarlotkę to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Szarlotka Rozpływająca się w Ustach
Ten przepis na szarlotkę to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jest delikatna, wilgotna, z kremowym wnętrzem i soczystymi jabłkami. Idealny wybór na każdą okazję.
Składniki:
Krem:
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 8 g (1 łyżeczka) cukru waniliowego
- 60 g (4 łyżki) cukru
- 40 g (4 łyżki) skrobi kukurydzianej
- 250 ml (1 szklanka) mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 30 g (1,5 łyżki) masła
Ciasto:
- 2 jabłka (1 pokroić w kostkę, 1 w plasterki)
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 8 g (1 łyżeczka) cukru waniliowego
- 120 g (0,6 szklanki) cukru
- 100 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
- 130 ml (1/2 szklanki) ciepłego mleka
- 280 g (1,75 szklanki) mąki
- 16 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia
- 50 g rodzynek
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W garnku wymieszaj jajko, sól, cukier waniliowy i cukier. Dodaj skrobię kukurydzianą oraz mleko. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny oraz masło, mieszaj do połączenia. Przykryj folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch, i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce ubij jajka ze szczyptą soli. Dodaj cukier waniliowy i cukier, ubijaj do uzyskania jasnej, pienistej masy. Stopniowo dodawaj olej roślinny i ciepłe mleko, dobrze mieszając. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do masy i wymieszaj na gładko. Delikatnie wmieszaj jabłka pokrojone w kostkę oraz rodzynki. Wlej połowę ciasta do przygotowanej formy.
Równomiernie rozprowadź schłodzony krem na cieście. Wylej resztę ciasta na krem i równomiernie rozprowadź. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka. W małej misce wymieszaj żółtko z mlekiem. Posmaruj nim plasterki jabłka na wierzchu ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut, aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta. Po upieczeniu pozostaw ciasto na kilka minut do ostygnięcia, następnie przełóż je na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.