Jeśli pierwsza metoda wydała Ci się zbyt pracochłonna lub nie chcesz bawić się w wycinanie butelki, możesz wyhodować szczypiorek w foliowym worku.
Sposób postępowania jest bardzo podobny do pierwszej metody, wykładamy dno wypełniaczem, wpakowujemy przycięte cebulki korzeniem do podłoża i podlewamy. Jeśli obawiasz się, że woreczek się przerwie, możesz z powodzeniem umieścić go ceramicznej miseczce lub podstawce pod doniczkę.
W celu przyśpieszenia rośnięcia szczypioru, zanurz cebulę przed „posadzeniem” w ciepłej wodzie na 48 godzin, zmieniaj tylko wodę z rana i pod wieczór. Trik ten pomoże przyśpieszyć kiełkowanie nawet o 10 dni!
Po wyjęciu z wody osusz dokładnie cebulki, ułóż ciasno w plastikowym woreczku tak jak w metodzie drugiej. Zawiąż ją ciasno, starając się przy tym nie wypuścić powietrza.
Ten sposób nie wymaga podlewania. Gdy szczypiorek zacznie dorastać do szczytu torby, rozwiąż ją, od teraz musisz już dbać o wilgoć wypełniacza.
Każda z tych prostych metod pozwoli Ci uzyskać świeży szczypiorek niezależnie od pory roku.