Chleb pokrój na małe kawałki i zostaw do całkowitego wyschnięcia. Następnie włóż go do przygotowanego pojemnika (chleba powinno być tyle, aby zajął około 1/2 pojemnika).
Chleb, który użyjesz może być biały, ale i czarny. Wodę zagotuj i przestudź.
Polewaj wodą powierzchnię chleba. Następnie przykryj pojemnik folią i odstaw na 24 godziny w ciepłe i ciemne miejsce.
Po upływie dobry przecedź chleb przez sitko. Taką wodą podlewaj swoje sadzonki. Pamiętaj jednak o jednej, bardzo ważnej zasadzie.
Podlewaj sadzonki najpierw zwykłą wodą, a dopiero następnie tym nawozem.
Takim nawozem wystarczy podlać sadzonki 3 razy, czyli co około 10 dni. Nawóz jest wartościowy, wiec sadzonki po nim odżywają i zaczynają rosnąć w oczach. Po przesadzeni do docelowego podłoża również szybko się ukorzeniają i zaczynają rosnąć.