Co roku z ich powodu umiera wiele osób, lecz można im zapobiegać, stosując odpowiednią dietę i redukując nadmiar towarzyszącego nam na co dzień stresu. Na szczególną uwagę w walce z tymi chorobami zasługują następujące produkty:
Łosoś. Powszechnie wiadomo o korzyściach płynących ze spożywania ryb. Dziki łosoś wyróżnia się jednak na ich tle. Zawiera bardzo dużo wartościowych tłuszczów obniżających poziom złego cholesterolu. Oprócz łososia polecamy też tuńczyka i makrelę.
Oliwa z oliwek. Główny składnik niezwykle zdrowej dla serca diety śródziemnomorskiej. Aż o 41 procent może obniżać ryzyko zawału serca, reguluje poziom cholesterolu.
Żurawina. Wpływa nie tylko korzystnie na układ moczowy. To bogate źródło potasu, antyoksydantów i witaminy C. Dwie szklanki soku z tych owoców dziennie mogą zredukować ryzyko wystąpienia zawału nawet o 40 procent.