Rozpuść 5 g kawy rozpuszczalnej i 10 g cukru w 100 ml gorącej wody. Pozostaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj 400 g mascarpone z 50 g cukru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego, aż masa będzie gładka. W osobnej misce ubij 200 g śmietanki do ubijania na sztywno. Delikatnie wymieszaj ubitą śmietankę z masą mascarpone, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
Zanurz biszkopty w ostudzonej kawie, tak aby dobrze nasiąkły, ale się nie rozpadły. Na dno naczynia ułóż warstwę nasączonych biszkoptów.
Na biszkopty wyłóż połowę masy mascarpone. Ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, a na nie resztę masy mascarpone. Wygładź wierzch i posyp obficie kakao w proszku. Wstaw tiramisu do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby dobrze się schłodziło i smaki się przegryzły.