Czosnek ma skłonność do kiełkowania. Jeśli tylko pojawia się dużą wilgotność, roślina wypuszcza drobne listki. Należy więc odpowiednio zabezpieczyć główki, by nie zgniły. Przed umieszczeniem w piwnicy czy spiżarni, warto dokładnie obejrzeć warzywo, oczyścić pleśń i ew. zalążki kiełków.
Jeśli zamierzamy przechowywać czosnek w temperaturze pokojowej, wystarczy stary, sprawdzony sposób. Główki warzywa oczyść i zaplataj w tradycyjny warkocz. Na koniec zwiąż mocno sznurkiem i powieś w dowolnym miejscu. To nie tylko doskonały sposób na utrzymanie czosnku w dobrej kondycji, ale też piękna, staropolska ozdoba!
Naturalna otulina
Warto jednak sięgać po naturalne metody. Taką niewątpliwie jest okładzina z soli. W dużym pudełku lub słoiku wysyp sól, następnie ułóż warstwę czosnku. Przysyp je dokładnie i układaj kolejną turę.