Pyszny turecki deser w 15 min. Tylko z 4 składników – Mój hit na każdym przyjęciu

Ważne jest, aby jeść zdrowo, a najważniejsze jest, aby nauczyć takiego trybu życia naszych dzieci.

Wiemy, że często „jedzą” oni oczami, a więc pięknie przygotowany turecki deser na pewno sprawi, że nabiorą oni apetytu i będą go jeść z przyjemnością!

Potrzebne będzie nam:

  • 400 ml soku z mandarynki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki skrobi
  • wiórki kokosowe – do dekoracji
  • 1 łyżka masła

Pierwszym krokiem przygotowując nasze danie będzie wyciśnięcie świeżego soku z mandarynek. Pamiętajmy o usunięciu pestek i miąższu!

Następnie sok wlewamy do garnka. Dodajemy do tego skrobię oraz cukier. Całość dokładnie należy wymieszać trzepaczką pamiętając, aby nie zostawiać grudek!

Garnek wstawiamy na ogień, ciągle mieszając jego zawartość. Po pewnym czasie należy zmniejszyć ogień i cierpliwie poczekać, aż mieszanina nabierze konsystencji średnio gęstego dżemu.

Kiedy osiągniemy tę konsystencję ściągamy garnek z ognia, dodajemy łyżkę masła i dokładnie ubijamy substancję trzepaczką. Wybieramy pojemniki, aby przelać do nich masę mandarynową.

Przed przelaniem masy smarujemy pojemniki masłem, a następnie odstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. Na następny dzień wyciągamy masę z pojemników i obtaczamy każdy deser w wiórkach kokosowych.

Desery ładnie układamy na talerzu, możemy dla wyglądu dodać listek mięty. Nasze danie jest gotowe, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!