Mięciutkie tureckie bułeczki z patelni – zaskoczę Cie tym przepisem – ze stołu znikają błyskawicznie

Jak mają do siebie ciasta drożdżowe tak również i te bułeczki są niezwykle puszyste i mięciutkie.

Dodatkowo, są bajecznie proste i bardzo wygodne w wykonaniu, gdyż nie trzeba korzystać z piekarnika, a jedynie z patelni i przykrywki.

Składniki:

  • 500 g maki pszennej,
  • 50 g drożdży mokrych,
  • 200 ml oleju słonecznikowego,
  • 240 ml mleka,
  • 20 g koperku (najlepiej świeżego, ale suchy też może być),
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do miski, dolewamy 150 ml oleju roślinnego, dodajemy sól i  mleko – mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę.

Zagniatamy ciasto aż przestanie kleić się do rak, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia. Po ok. godzinie dzielimy cisto na 8 części, z których formujemy okrągłe bułeczki i układamy w natłuszczonej patelni.

Ponownie przykrywamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny do podrośnięcia. Po tym czasie ustawiamy patelnię na małym ogniu i przykrywamy bułeczki pokrywką.

error: Treść zabezpieczona !!