Udka z kapustą, które zachwycą każdego gościa. Gdy wystawiam na stół znika w mgnieniu oka
Przepis na te udka zachwyci każdego! Znikną w oka mgnieniu!
Kurczaka podanego z warzywami śmiało zaliczymy do dań dietetyczny, a upieczony w rękawie dodatkowo podniesie walory smakowe i ograniczy użycie tłuszczu w przygotowaniu.
W tym wpisie zaproponujemy przepis na smakowite udka z kapustą. Szybki, prosty i przepyszny obiad.
Takie danie możesz zarówno podać rodzinie i gościom zarówno na obiad, jak i na kolację. Gwarantujemy długą listę osób, które będą dopraszać o przepis.
Potrzebne składniki:
- 1 kg – białej kapusty
- 4 sztuki udka z kurczaka
- 1 sztuka marchewki
- 1-2 sztuk cebuli
- 1-2 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka sosu adżika
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 30 gram masła
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Mieszamy razem sos adżika, możesz użyć pasty paprykowej lub pomidorowej zamiennie, z łyżką oleju słonecznikowego. Dodajemy jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę.
Następnie myjemy dokładnie udka i po pozbyciu się nadmiaru tłuszczu, Dzielimy na dwie części.
Przygotowanym sosem nacieramy mięso, a potem wkładamy do lodówki na około od 30 do 40 minut.
Naszą cebulę musimy pokroić tak, by otrzymać pół pierścienie. Kapustę zaś siekamy, a marchew trzemy na grubej tarce.
Wszystko mieszamy rękami, umytymi oczywiście, z dodatkiem soli. Na koniec dodajemy oleju słonecznikowego. Warzywa rozkładamy rękami w woreczku, a na to układamy udka kurczaka i do tego dodajemy masło w kawałkach.
Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie delikatnie nacinamy wierzch folii i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż skórka zrobi się złota.